Water besparen

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 17:45

Weinig moeite - enorme veranderingen.

Leer je kinderen, familie en vrienden het element water te waarderen en beschermen.

Als we bewust verantwoordelijk nemen voor het leven, kunnen we met weinig persoonlijke inspanning veranderingen op onze planeet teweeg brengen.

Hoe kunnen we water besparen?

Beginnersniveau

- Laat het water nicht lopen tijdens het tandenpoetsen, maar poets je tanden met een vochtige tandenborstel en zet een glas water klaar om na te spoelen. 

- Verkort de douche tijden. Je kunt de kraan dichtdraaien tijdens het inzepen en daarna weer verder douchen. Op deze manier kun je 150 l water besparen.

- Voordat een bepaalde watertemperatuur wordt bereikt, loopt er meestal veel water weg. Je kunt het eerste koude water voor later gebruik in een emmer, kan of gieter verzamelen. 

- Gebruik geen pannen die te groot zijn, omdat ze onnodig kookwater verbruiken..

- Was de groenten niet onder stromend water, maar in een gesloten gootsteen of in een bak met schoon water, dat later gebruikt kan worden voor de planten in de tuin.

- Voor nieuwe toiletinstallaties wordt aanbevolen om een systeem met een laag waterverbruik te installeren, met slechts 2-3 liter per spoeling i.p.v. de gebruikelijke 5-6 liter.

- Bij een bestaande installatie kun je de hoeveelheid water per spoeling beperken door in de stortbak stenen of een glazen fles gevuld met water te leggen. 

- Gebruik het toilet niet als een asbak of vuilnisbak, anders wordt bij elke spoeling 5-6 liter water verspild voor een sigarettenpeuk, zakdoek  of ander klein afval. Maar nog belangrijker: je vervuilt het water niet. 

- Vul de vaatwasser en wasmachine volledig voor een optimaal waterverbruik. Doe de handwas niet onder stromend water, maar in maximaal twee wasbakken of emmers voor het voorwassen en uitspoelen. 

- Geef de tuin vroeg in de ochtend of s'avonds water omdat het water dan minder snel verdampt.

 

 

Gemiddeld niveau

- Om water in huis te besparen, is de beste en goedkoopste oplossing de installatie van waterbesparende douchekoppen en low-flow straalregelaars. 

- Voor het schoonmaken van opritten en trottoirs is het beter om een bezem te gebruiken dan een waterslang.

- Controleer regelmatig op lekken in leidingen, waterslangen, kranen en technische aansluitingen. Een lekkende kraan, die slechts enkele druppels verliest, resulteert in 30 liter per dag. Bij grotere lekkages verlies je zelfs honderden liters water per dag.

- Bij aankoop van een nieuwe wasmachine wordt een waterbesparende voorladermodel aanbevolen. 

- Gebruik bij het wassen van je auto een emmer zeepsop of een watervrij wasstraatsysteem. Dit bespaart al gauw meer den 200 liter water. 

- Vermijdt waterspelletjes met constant stromend water.

- Plant droogtebestendige gazons, planten en struiken. Inheemse planten gebruiken minder water en zijn beter bestand tegen plantenziekten.

- Verzamel regenwater om aan de planten en het gazon te geven.

 

Geavanceerd niveau

- Drink simpel: water! De productie van alle andere dranken, zoals wijn, thee, frisdranken of sappen vereist veel water.

- Vlees is het duurste eiwit. Voor de productie van 1 kg is 15.000 liter water nodig.

- De aankoop van regionaal voedsel vermindert de "watervoetafdruk"

- Koop minder! Voor een T-shirt is 2300 liter water nodig, voor 500 vellen papier 4700 liter.

-  Verminderen, hergebruiken en recyclen is de beste strategie voor het milieu en niet alleen om water te besparen. 

- Gebruik organische zeep en reinigingsproducten. Dit maakt de terugwinning van water eenvoudiger.

- Vermijd plastic waterflessen en verpakkingen. 91 % wordt niet gerecycled en veel landt in het water. Plastic brengt onze gezondheid in gevaar en doodt dieren in de zee en op het land.